Co jí oči?

02.02.2011 23:13

 

Oko potřebuje k vykonávání všech funkcí jen malé množsví kyslíku a několik dalších látek:

  • Vitamín A
  • Kartenoidy
  • Vitamíny C
  • Vitamíny E

Rostlinná potrava o které bude řeč v téhle časti je zaměřená na potravu která poskytuje očím živyny potřebné pro jejich správnou funkci

 

Pomeranče - jsou bohaté na karteonidy, vitamín C a ostatní antioxidanty důležité pro sítnici. Obsahují i flavonoidy, které chrání kapiláry a zlepšují přívod krve k sítnnici.

 

Mrkev - vitamíny skupiny B, C a E, minerální a stopové prvky včetně železa, katrenoidy- betakaroten a vitamín A.Riostlinná vláknina, éterický olej.

Mrkev velmi pomáhá při všech očních onemocněních, při kožních chorobách, gastritidě, nadbytku žaludečních kyselin a kolititidě. Je také účinná při prevenci rakoviny. 100g mrkve (asi jedna středně velká mrkev) obsahuje tolik betakarotenu, že si z něj tělo vyrobí až trojnásobek doporučené denní dávky vitamínu A pro dospělého člověka.

 

Meruňky - protože mají nízký obsah kalorií dají se konzumovat při redukčních dietách, dále jsou bohaté na alkalické minerální soli, díky čemuž vyvolají v těle zásaditou reakci. Obsahují malé množstí sodíku a hodně draslíku a jsou bohaté na stopové prvky jako jsou fluor, kobalt a bor a velké množství sacharidů fruktózy a glukózy. Sušené meruňky jsou dobrým zdrojem proteinů a železa. Nejdůležitější složkou meruněk, ať už čerstvých nebo sušených je však betakaroten (provitamín A) díky kterému jsou prospěšné především při těchto onemocněních: oční coroby, anémie (sušené),  kožní choroby a choroby sliznicehltanu, zánětu vedlejších dutin ústních a exémech. Nervové poruch- meruňky díky vysokému obsahu stopových prvků udržují rovnováhu v nervové soustavě a doporučují se v případech malátnosti, deprese, nervozity a snížené chuti k jídlu.

 

Špenát - je nejvýznamější listovou zeleninou. Obsahuje velké množství proteinů, vitamín A, kyselinu listovou, vitamín C, hořčík a železo.

Možnosti jeho léčebného využití: snižuje riziko ztráty ostrosti zraku, anémie (konzumace čerstvé šťávy ze špenátu), pravidelná konzumace pomáhá při snižování hladiny cholesterolu v krvi. Je vhodný pro těhotné ženy protože zabraňuje nekterým poškozením plodu. Špenát je pro svůj vysoký obsah vitamínů a minerálů doporučován při fyzicky náročné práci, sportovcům a adolescentům.

 


Vytvořte si webové stránky zdarma! Webnode