Střípek z mé zahrádky
Dnes mě na zahrádce okouzlil šípkový keř svými něžně vonícími květy, a protože jsem neposedné děvče a přálo mi počasí a vůbec byl tak nějak klid, neváhala jsem a sezbírala jeho okvětní plátky. Po cestě k domu jsem potkala sedmikrásky a tak jsem se rozhodla že si je zachráním před sekáním trávníku, jako bonusovou odměnou mi byli čtyřlístky ze sousedící jetelinky. No mám já to ale šikovnou zahrádku. S vyskládáním růžových lísků mi pomáhal vítr a tak to bylo velice příjemné a uklidňující, i když lístečky občas změnili dráhu letu a přistáli mnohdy i u sosedů. Pro radost jsem si ještě poskládala srdíčko ze sedmikrásek a hurá domů. Při pohledu do lednice jsem si vzpoměla že mi pomalu začíná kvést černý bez, a protože bylo kolem poledne neváhala jsem a věnovala jsem svůj čas i bezu... Čas plynul a k večeru se začala ozvývat bouřka, honem jsem zachraňovala své poklady a nanosila je vpořádku domů. Teď jsou všude okolo a já se moc, MOC, moc těším co všechno z nich vykouzlím když si zahrádka dala tu práci a připravila mi tak báječný materiál.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Přiznám se že jako první jsem vyráběla sirup z květu černého bezu
Do 2 litrů převařené a vychladlé vody jsem rozmíchala 8 dkg kyseliny citrónové a vložila 15 čerstvých květů černého bezu. Potom jsem to nechala vyluhovat 24hodin, poté jsem to přecedila a přisypala (za studena) 2 kg cukru krupice, po rozpuštění jsem jsem sirup slila do sklenic a přiznám se že první láhev padla během 3 dnů. Teď už mám poslední láhev a mám ji schovanou v lednici na podzimní neduhy, ale pšt ;-) né že to na mě povíte a doma mi sirup vypijou jen tak. Kdo měl čest sirup ochutnal tak ho chválil, ale je hodně silný tak ho ředíme vodou, no jako sirup :-)
Sirup uchovávám v chladnu a užíváme ho vnitře v libovolném množství, obzvláště při nachlazení. Nevím kolik z 10 lékařů ho doporučuje ale Safirka 100%
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Další co jsem dělala z černého bezu byl smažený bez
Mnohý chlap jím dost možná pohrdne, ale přesto můžu doporučit. Je to velice jednoduché a pro toho kdo nemá zničené chuťové buňky dost možná i lahodné jídlo. Čestvě natrhané (jak jinak že :-)) květy černého bezu (přesto jsou bílé :-)) smočíme nejdříve ve vajíčku a potom obalíme ve strohance, takto obalené květy smažíme na pánvi stejně jako třeba květák. Při obalování držíme květ za stonek (stopku) a vkládáme kolmo jak při obalování tak i při smažení.
Jako přílohu doporučuji samo sebou brambory.
Pro koumáky co si rádi usnadní práci - smažit květy bezu ve fritovacím hrnci nemá smysl, to si je raději usušte na čaj ;-)
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Jak jsem naznačila před chvilkou dalši využítí pro mě je bezoví čaj
Opět jednoduchá věc. Nasušíme květy černého bezu tak aby nám květy nezčernali. Pokud zčernají můžete je vyhodit - znamená to že zmokli, nebo jinak ztratili látky pro které jsou hodnotné. Při sušení v sušičce nepřesahujeme teplotu 40 stupňů. No a takto usušené květy potom vložíme do sítka v hrníčku a zalijeme horkou vodou. Dobrou chuť ;-)
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
To je zatím vše o černém bezu a já si jdu honem lehnout jinak ráno nevylezu. Kdyby něco tak mi prosím písněte a já vysvětlím, přípíšu a poupravím co si budete přát ;-) Předem posílám díky a úsměv ať se můžete smát :-)