Střípek o léčivé potravě
Ví to malé dítě, je to jasná věc že je člověk všežravec. Je to až neuvěřitelné co všechno lidé můžou jíst, téměř vše, od výměšků prsních žláz (mateřské mléko) po krystaly minerálů (kuchyňská sůl), ovoce, květy, semínka, stonky, kořeny, chaluhy, houby, jikry a ptačí vejce i mrtvá těla různých zvířat. Člověk žije s toho co sní a podle toho se také cítí a ovlivněje tím funkci svého těla.
Žádná potrava kromě mateřského mléka neposkytuje všechny živiny, které člověk potřebuje. Proto je třeba vědět, jaké potraviny si vybrat a jak je kombinovat.
Rostlinná strava, stejně jako léčivé byliny, obsahuje látky, které mají účinky podobné účinkům léků, ale s těmito výhodami:
- Nemoci nejen léčí, ale pomáhají jim i předcházet.
- Nemají žádné vedlejší účinky
Ovoce, obilí, luštěniny a zelenina odsahují kromě složek přítomných v každé stravě (i živočišné) dvě složky navíc:
- Antioxidanty - určité vitamíny a minerály
- Fytochemikálie - s léčivými vlasnostmi
Naše zdraví závisí na drobných rozhodnutích, které vytvářejí náš životní styl. Abychom si uměli vybrat takové potraviny, které upevňují a obnovují naše zdraví, potřebujeme o stravě zjískat objektivní informace. Proto se pokusím o zprostředkování informací vyčtených z knih ve víře že snad někmu z vás pomůžou při vašich trápeních.